tisdag 14 december 2010

Julmat - Jansson frestelse


Samtliga Fotografier Copyright Christina Wigren 2010

Snart är det jul! Vad ska man servera? Börja med det mest grundläggande: potatisen. Här visar jag steg för steg hur man lagar Janssons frestelse, en självklarhet på julbordet.
(Den engelska versionen av det här receptet finns att läsa här, på Anna's Adornments den 6 december.)

Jag brukar inte lägga in mat recept på Nätet, trots att jag tycker om att laga mat. Det här är första gången.
Janssons frestelse är en sorts potatisgratäng gjord av potatis av fast konsistens, grädde, gullök, smör, ansjovis och brödsmulor. Det finns varianter med purjolök; vegetariska frestelse utan ansjovis och olika sätt att byta ut ingredienser som man är allergisk emot såsom gluten eller laktos. Men här visar jag hur jag lagar Janssons på mitt vanliga sätt.

Vem var Jansson? Enligt Wikipedia:

har rätten tillskrivits operasångaren Per Adolf "Pelle" Janzon, (1844-1889). Han gjorde sig känd för att bjuda på en sexa med öl, snaps och ansjovisgratäng, vilket skulle ha givit upphov till namnet Janzons frestelse på denna typ av gratäng. Dock blev rättens namn inte allmänt accepterat förrän 40 år efter Janzons död

Svenska gastronomiska akademien har i en årsbok[källa behövs] förklarat namnet med att en östermalmsfru, Elvira Stigmark, på en bjudning lät kokerskan fru Boberg döpa ansjovisgratängen till Janssons frestelse efter en film med samma namn (filmen Janssons frestelse från 1928) där Stigmarks favoritskådespelare Edvin Adolphson hade huvudrollen.

Om man istället för ansjovis använder köttfärs kallas det Karlssons frestelse, en vegetarisk Janssons utan ansjovis kallas Hanssons frestelse. Den sistnämnda kan istället för Hanssons kallas Svenssons beroende på var i landet man befinner sig.

Janssons frestelse är också populär i FInland där den heter Janssonin kiusaus, vilket också betyder 'Janssons frestelse'.

Här följer ett steg-för-steg-recept med bilder tagna av mig i mitt eget kök.
------
Utrustning och redskap som kan behövas:

En eldfast långpanna. För enkelhetens skull lagar jag en liten mängd potatisgratäng. Till fotograferingen lagar jag bara två små glassformer med Janssons. Men den här gratängen passar utmärkt att laga i större mängder för större bjudningar. Gör små mängder om du vill experimentera med varianter. Den stora glaspannan är cirka 28 x 18 cm och den mindre, 19 x 14 cm.Sedan behövs en bra potatisskalare, förskärare och skärbräda. Den här är gjord av ett slags plastmaterial och tål maskindisk.Man kan också använda en särskild skärmaskin som den här gamla Mouli-Julienne som jag fick av min mormor.Bara man väljer rätt inställning. Den här skivan passar bra till potatisen.En stor skål eller behållare kallt vatten. A large enough bowl of cold water. (Glas skålen på bilden är för liten. Den visar bara principen.) Jag brukar skala alla potatisarna och lägga dem i kallvattenbadet för att de inte ska bli bruna av luften. Det tar tid att skära alla potatisbitar.Du kan använda en annan skärbräda för att hacka löken om du inte har en särskild skärmaskin för lök. Jag brukar skära allt för hand med bara en bra kökskniv/förskärare på en stadig skärbräda.
------
Ingredienser för 4 portioner:

8 till 10 mellanstora fasta potatisar. Inga mjöliga!En burk ansjovisfiléer (20 filéer). Det går också att använda helansjovis, men då måste man rensa dem först.
Så här rensar jag ansjovis:Observera! Kasta inte bort spadet från ansjovisarna! Det används som smaksättning.

3dl vispgrädde och/eller mjölk.

Två mellanstora gullöka (allium cepa), skivad eller finhackad.


Två eller tre matskedar smör.En matsked okryddat ströbröd. (Jag brukar ta ett knäckebröd och krossa och stöta det i morteln.Att göra, steg-för-steg
1. Smöra långpannan eller glaskarotten.2. Skala potatisarna och lägga dem i kallt vatten medan du gör nästa åtgärden.3. Hacka lökarna.

4. Skära första potatisen och lägg de avlånga bitarna i den smorda pannan.Om du har problem med att kniven sugs fast till potatisen medan du skär, kan du torka kniven med lite matolja. Då blir det lättare att skära.
Ett tips som jag lärde mig av
Tina Nordströms TV-program. Man kan hälla lite rapsolja på en Wettexduk och lägga den bredvid skärbrädan. (Observera att jag också heter Tina, men är en helt annan "Tina" än Tina Nordström. Läs om Tina på Wikipedia.)

5. Strö hackad lök över potatisstängerna.6. Lägg ansjovisfiséerna över löken och potatisarna.


7. Lägg flera lager potatis och lök tills ansjovisarna inte längre syns.
8. Blanda ansjovisspadet med vispgrädden och häll över potatis-lök-ansjovis lagren. Grädden och spadet sjunker till botten.Mix the liquid from the anchovies tin with the heavy cream and pour it all over the potato-onion-anchovy-layers. It will sink to through to the bottom of your dish.


9. Klicka lite här och var med smör.10. Strö lite brödsmulor över.11. Grädda i ugnen i 225 grader Celsius i 45 minuter.(Täck gärna över med aluminiumfolie under första 35 minuterna för att sedan ta bort de sista 10 minuterna för att få en gyllengul-brun färg.12. Man kan äta Janssons varm, ljummen eller kall. Det går att förvara i kylskåp eller frysskåp och värma senare. (Den står sig ett par månader i frysen om den förvaras i dubbla plastpåsar.)
Janssons frestelse är en självklar rätt på smörgåsbordet, julbordet som huvudrätt med korv, julskinka eller köttbullar sallad eller som vickning vid Nyårsfirande.
------
Lycka till!
Varma hälsningar,
Tina

0 Comments:

 

blogger templates | Make Money Online

Real Time Web Analytics